Dessert

Første forsøk på franske makroner

26. august 2010

Makroner skal være notorisk vanskelig å få til riktig, men de er så gode (og pene) at jeg måtte gjøre et forsøk.

Nå snakker jeg om makroner av den fargerike typen du kan finne hos gode konditorer som Pascal og Sebastien Bruno i Oslo. De kommer i uendelige smaksvariasjoner og farger, og konsistensen og opplevelsen kan ikke beskrives godt nok med ord. De må bare smakes.

I all enkelhet er en makron to mandelmarengstopper med ganache mellom, hvor vanskelig kan det være?

Joda, marengstoppene skal være sprø på toppen uten å sprekke, og myke inni. De skal være lette som skyer, men ha både smak og tekstur, og ha kremfyll som kompletterer smaken av selve makronen. For å få dette til, skal eggehvitene helst ikke være ferske, og de må ikke piskes for mye (fører til tørre makroner) eller for lite (gir flate makroner). Mandlene må være malt og siktet flere ganger, og forholdet mellom mandler og  melis må være målt til pinlig nøyaktighet. Mandlene skal vendes inn i eggehvitene, ikke for hardt men heller ikke for lett, slik at den ferdige røra er som flytende magma. Puh, jaja det er bare å sette igang.

Inspirasjonskilden min for makroner (og mye annet) er Meeta fra What’s For Lunch Honey. Jeg prøvde meg på hennes Safranmakroner med hvit sjokolade og kardemommefyll som skulle sett slik ut:

Men mitt resultat er hvite,  flate,  smakløse safranmakroner med gul sjokoladeganache som knapt nok smakte av kardemomme…

 

Snille prøvesmakere syntes de var veldig gode. Men tatt i betraktning at bare litt under halvparten overlevde stekinga uten å  gå i oppløsning, og at de som klarte seg bare var noen hule skall uten særlig substans var jeg ikke særlig fornøyd. Så hva gikk galt?

Mest sannsynlig skulle eggehvitene stått lenger på forhånd, de skulle vært pisket stivere, og kanskje var ikke safranen min helt fersk. Mandlene hadde sikkert hatt godt av å tørke en ukes tid (eller blitt tørket i ovn) etter skåldinga, og nå har jeg lært at hvit sjokolade ikke tåler kokende fløte. Ja, og ikke prøv å fjerne makronene fra bakepapiret mens de er varme.

Det så ikke så verst ut underveis….

Vil du prøve deg på makroner anbefaler jeg deg å gå til Meeta’s blogg og lese om hele prosessen der. Du finner også mange gode oppskrifter der, både på makroner og andre godsaker. Nytt makronforsøk kommer om ikke altfor lenge, forhåpentligvis da luftige, fargerike og fantastiske!

You Might Also Like

  • Stine-Marie 2. desember 2011 at 10:05

    vel du skulle sett mine…. du burde være fornøyd.