Kaker & Paier

Bursdagskake med pistasj, sjokolade, kokos og kaffe

25. august 2010

I august hadde jeg bursdag, endelig en anledning til å bake en ordentlig høy og fin kake som jeg kunne prøve ut noen nye oppskrifter på! En ting er  å bake en stor kake, men noen må jo spise den og…

Kakebunnene var det første og enkleste avgjørelsen. Selv om jeg elsker sjokolade,  foretrekker jeg lyse kakebunner fordi det gir meg mer frihet til å velge smakskombinasjoner i fyll og glasur. Det finnes  utallige oppskrifter på «Vanilla cake» som er mer interessante i smak og konsistens enn vanlig sukkerbunn: chiffon, joconde, mandelbunn, smør eller olje som fettkilde, og alle er gode alternativer.  Valget falt på Vanilla Buttermilk Cake fra Sky High Cakes som jeg så for meg ville bli tung, saftig og ikke så smulete.

Det manglet heller ikke på inspirasjon til hva jeg skulle fylle denne kaka med, problemet var å begrense seg noen få smaker.  Jeg bestemte meg for pistasj og sjokolade som hovedsmaker, og trålet gjennom bakeblogger etter oppskrifter til fyll.  Da oppdaget jeg en oppskrift på små fromasjbomber som først fryses ned og deretter legges ned som små overraskelser i kakefyllet. Jeg har lenge villet lage noe med kokosmelk, og bestemte meg for at små bomber av kokosmelk og hvit sjokolade ville gjøre seg godt i en mørk sjokoladekrem.

Så til glasur. Fordi det er et lag med sjokoladekrem inni, ville jeg ikke ha  sjokoladeglasur utenpå, og jeg er ikke begeistret for verken pisket fløte eller marsipan. Men på mange amerikanske blogger har jeg sett noe som heter Swiss Meringue Buttercream, som er laget av piskede eggehviter og smør. Den kan smaksettes med det meste, og holder seg i mange dager.

Altså hadde jeg nå i teorien komponert en vaniljekake i tre lag, med pistasjkrem og sjokoladekrem med kokosbomber. Glasuren ville jeg smaksette med litt kaffe. Gratulerer med dagen til meg!

Det tok hele dagen å bake denne kaka, og da har jeg ikke tatt med i beregningen kokosbombene som må fryses en dag i forveien. Dette var mitt første forsøk på ordentlig trelagskake, og jeg er vel bare så som så fornøyd med resultatet. Smakene var gode hver for seg, men det ble mye kake i forhold til fyll og glasur.  Jeg skriver oppskriftene slik jeg brukte dem, men legger ved noen endringer som jeg tror vil gi et enda bedre resultat.

Kokosbomber

Legg 2 plater gelantin til bløt i en halvtime, og hakk opp 80 g hvit sjokolade som has i en skål. Varm opp 2,5 dl kremfløte til ca 80 grader og hell halvparten over sjokoladen. Rør rundt til all sjokoladen er smeltet og ha i resten av fløten mens du rører. Ha i gelantinen og rør til den smelter. Sikt blandingen, og sett i kjøleskapet i minst 3 timer. Pisk den avkjølte kremen til den er luftig, og ha så i ca 100 g kremet kokosmelk eller (syltetøy av ønsket smak). Ha hele blandingen i en spøytepose og lag topper på størrelse med en femmer.  Legg i fryseren natten over.

 

Kakebunner

Dette ble MYE kake. Jeg vil tro det er mulig å halvere denne oppskriften og fremdeles få tre lag kake i en 22-26 cm springform.

4 egg
2 eggeplommer
2 teaspoons vanilje-ekstrakt
300 ml skummet kulturmelk
420 g hvetemel
380 g sukker– la sukkeret ligge sammen med en delt vaniljestang natten over.
4 ½ ts bakepulver
1 ts maldonsalt (halveres hvis du bruker vanlig saltet smør)
226 g usaltet meierismør, romtemperert

Varm opp ovnen til 180ºC. Smør inn formene du skal bruke og ha bakepapir i bunn. Smør inn papiret også for å få en fin jevn bunn.

Ha egg og eggeplommer i en bolle sammen med vanilje og 60 ml av melka. Visp sammen til alt er godt blandet.

Ha mel, sukker, bakepulver og salt i en stor bolle (Kitchen Aid går bra). Tilsett smør og la maskinen gå på lav fart til smøret er godt blandet i melet. Ha i resten av melka. Økt til medium fart og la mskinen gå til blandingen er lys og luftig, ca 2 minutter. Tilsett eggeblandingen litt etter litt, og bland bare til alle ingrediensene er blandet sammen. Ikke kjør røra mer enn nødvendig.

Ha røra i formene. Jeg brukte to springformer i samme størrelse, og fordelte 1/3 av røra iden ene og resten i den andre. Bak i ovn til toppen er fast, ca 28 minutter for den minste røra, ca 45 minutter for den doble. Kaka vil trekke seg litt inn fra kantene når den er ferdig. La kakene avkjøles i forma i ti minutter før du tar med ut og legger dem opp ned på en rist til de er avkjølt helt.

Sjokoladekrem

Jeg lagde en sjokoladekrem basert på 60% sjokolade, kremfløte og gelantin for at den skulle bli lett og fin å legge kokosbombene i, men jeg synes den ble litt skarp i smaken. Neste gang tror jeg at jeg vil bruke en god gammel sjokolademousseoppskrift i stedet, men prøv gjerne denne med en lysere sjokolade før du avskriver den.

2 gelantinplater legges i bløt i en halvtime.

40 g sukker, 1 ss maizena, frø fra en vaniljestang, 1 liten eggeplomme og 1/2 dl melk piskes sammen. 2 dl melk varmes opp i en gryte sammen med vaniljestangen du har rensket. Når melken koker heller du eggeblandingen i en tynn stråle mens du pisker godt. Når det tykner tar du ut vaniljestangen og har gelantinen i.

Hakk 115 g sjokolade, og hell den varme vaniljekremen over. Pisk godt til alt er smeltet, og avkjøl.

Pisk 2,5 dl fløte til lett skum. Bland først litt av kremen i sjokoladeblandingen, før du har sjokoladeblandingen oppi resten av kremen. Vend forsiktig sammen og sett kremen i kjøleskapet til den skal brukes.

Pistasjkrem

Denne ble veldig god! Men jeg lagde altfor lite, så doble denne oppskriften. Ja, også brukte jeg Kahlua istedet for sherry. Cointreau vil også funke bra, appelsin og pistasj er gode venner.

 

25 g  pistasjier, finthakkede

1   ts flytende honning

1 plate gelatin

1/4  dl. lys sherry

1,2   dl. kremfløte

Bløtlegg gelantin i minst 15 min. Varm opp sherry i en gryte og smelt gelatinen i. Ha i nøtter og honning og bland godt.

Pisk kremfløte, og vend litt av den inn i nøtteblandingen. Ha så nøtteblandingen i resten av kremen og bland godt.La kremen stå i kjøleskap til den skal brukes.

Swiss meringue buttercream

Her har jeg doblet mengden glasur jeg brukte, du kommer til å trenge det og det er lettere å få til kremen i store mengder. Rester kan oppbevares i kjøleskap inntil en uke eller fryses. Kan også brukes som fyll.

1 cup sukker
4 eggehviter fra store egg
ca 340 g smør, romtemperert (ja det er mye… men smør er godt!)
1 ts vanilje-ekstrakt

Pisk eggehviter og sukker sammen i en bolle over småkokende vannbad. Pisk til alt sukkeret er oppløst og blandingen ser ut som lys marshmallow (ca 70 grader).

Ha blandingen i kjøkkenmaskin og pisk til du får myke topper, og avkjøl til romtemperatur. Pisk på medium hastighet og ha i smør, ca 50 gram i slengen (det er ikke sikkert du trenger alt, smak deg litt fram). Vil du ha den søtere, tilsett melis.

Hvis det ser ut som blandingen skiller seg, piske et par minutter på høyere hastighet så skru ned til medium igjen. Den kommer til å samle seg men det kan kreve opptil 15 minutter med pisking i maskin. Tilslutt hadde jeg i vanilje og tre ss sterk kaffe, som blandes godt inn. Oppbevares i kjøleskap til den skal brukes.

Montering

Siden jeg stekte kakebunnene i to former, delte jeg den største i to slik at jeg fikk 3 kakebunner. Siden jeg snudde de opp ned for avkjøling er nå bunnen på de to blitt fine jevne topper. Pass på at den jevneste spares til slutt. Toppen av den doble er mest ujevn, så denne bruker jeg i midten.

Klipp ut et rektangulært stykke matpapir som er litt lengre enn omkretsen av kaka, og 3-4 cm høyere enn springforma. Fukt papiret litt på den ene siden, og «fest» det på innsiden av ei rein springform. Sett springforma med papiret langs kanten rundt en av kakebunnene direkte på serveringsfatet. Dette hjelper kaka å holde fasongen når den fylles.

 

Legg pistasjkremen over den nederste bunnen, og så et nytt lag med kake. Trykk litt ned lik at kremen sprer seg ut til kantene. Spre sjokolade over bunn nummer to, og plasser frosne kokosbomber i sjokoladekremen. Pass på at bombene er dekket av sjokolade før du legger den siste bunnen på .

 

La kaka stå i kjøleskapet en times tid før du fjerner springforma og papiret. Nå skal kaka få et «crumb coat», dvs en tynt lag glasur for å  jevne ut overflaten og sette fast alle smuler slik av overflaten blir jevn og fin tilslutt. Smør på et lag med glasur, så tynt at du kan skimte de forskjellige lagene gjennom. Sett så kaka kjølig en halvtime før du legger på resten av glasuren. Jeg hadde bare nok glasur til crumb coat og pitelitt til, derfor er det så tynt med glasur på den ferdige kaka.

Terningkast to på denne her etter min smak, jeg har fortsatt mye å lære på lagkakefronten. Gjestene syntes dog den var god likevel, og kaka hold seg veldig bra 4-5 dager i kjøleskapet. Ja, for vi hadde ikke sjans til å spise den opp på første forsøk. Myyye kake:)