Kaker & Paier

Bringebær opp-ned kake

13. august 2010

Duften av nystekt bringebærkake på kjøkkenet er noe av det beste jeg vet. Dette er en superenkel kake som kan varieres i det uendelige med å bruke forskjellige typer frukt og bær. I dag fant jeg fine, friske bringebær på butikken, men frosne fungerer like fint.

Bruk en hel form til denne kaken, ikke springform, ellers ender du opp med en dam av svidd karamell i bunnen på ovnen din. Og det er ikke noe moro, stol på en som lærte det den harde måten. Jeg smelter litt smør og lys brunt sukker til karamell i en panne og har det over i kakeforma. Mens den kjøler seg litt ned blander jeg kakerøra i en bolle. Bær legges i forma over karamellen, røre over der igjen og så går kaka i ovnen i ca 45 minutter.

La kaka kjøle seg ned i 15-20 minutter før du hvelver den over på et fat, og server den mens den ennå er lunken. Den er ikke så pen, men veldig god og lukter fantastisk!

Hvis du har lyst (og hvem har ikke det? ) kan du drysse tynne sjokoladeflak over kaka mens den er lunken. Flak lager du ved å dra en skarp kniv over baksiden på en sjokoladeplate. Til bær er det veldig godt med hvit sjokolade, det dominerer ikke smaken på samme måte som vanlig sjokolade gjør. Du trenger ikke mange gram, og jeg anbefaler å bruke noen ekstra kroner på god kvalitetssjokolade. For den hvite varianten utgjør det veldig forskjell på smaken.

Upside-down cake fra David Lebovitz

30g smør
100 gram sukker, demerrara eller muscavado.

Nok bær eller frukt til å dekke bunnen i kakeforma. En kurv bringebær passet perfekt i min hjerteform fra Åhlens.Smelt smør og sukker i en panne og la det såvidt begynne å boble før du heller det over i kakeformen. La det avkjøles litt før du legger bærene over. Alternativer til bær er nektariner, pærer, ananas, banan, plomme, ja omtrent hvilken som helst frukt. Eller kanskje du vil blande? Skjærer du opp frukt for å ha i, skjær tynne skriver og legg i vifteform.

115g smør
150g sukker
1 ts vaniljeekstrakt
2 store egg
1 1/2 cups (210g) hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1/2 ts maldonsalt
1/2 cup (125ml) helmelk.

Alle ingrediensene skal være romtempererte når du starter.

Pisk smør og sukker hvitt, tilsett vanilje, så ett egg om gangen og pisk til jevn røre. Bland mel, bakepulver og salt i en liten bolle. Hell halvparten i smørblandingen, og rør med en tresleiv til det akkurat er blandet sammen. Ha i melka, rør litt, og ha i resten av melet. Det er viktig å ikke røre for mye, bare akkurat nok til at alle ingrediensene er blandet. Spre røra over frukten og stek på 190 grader i 45 minutter. Hvis du bruker frosne bær må den steke ca en time. Kaka er ferdig når den slipper forma litt langs kantene og du kan kjenne at toppen er fast. Mmmm…

You Might Also Like