Bakst

Sitronboller og kanelsnurrer

8. august 2010

Én deig, to bakverk. Jeg prøvde en ny vri på gjærbaksten i dag og fylte halvparten av bollene med sitronkrem.

Bak en gjærdeig etter den oppskriften du liker best, eller gjør som meg: varm opp 6 dl lettmelk i en gryte til ca 40 grader, smelt 150 gram smør i en annen. Smuldre en pakke fersk gjær i en bolle og hell over litt av melka slik at gjæren løser seg opp. Hell smøret,  2 dl sukker og 2 ts kardemommen i melka og hell alt over i bollen når temperaturen er ca 37 grader. Elt inn ca. et kilo hvetemel.

Det er umulig å angi nøyaktig mengde mel fordi forskjellige typer hvetemel suger opp ulik mengde fuktighet, og hvor ferskt melet er spiller også inn. Jeg har i såpass med mel at deigen henger sammen og begynner å bli fast, men den skal være for klissete til at den kan eltes. Nå kan den få stå i ro og heve til dobbel størrelse.

Jeg gnir litt smør utover bordflaten jeg skal bake på for at deigen ikke skal henge seg fast, og unngår på den måten også å elte inn for mye mel i deigen mens jeg jobber. For mye mel gir tørre, harde boller. Elt deigen kjapt og kjevle den ut til et rektangel. Legg på fyllet og rull sammen på langsiden.

I de vanlige kanelsnurrene har jeg rørsukker, smør, kanel og noen rosiner. For å lage sitronboller sprer jeg først et lag med kremost eller creme fraiche, og så et lag med lemon curd. Det finner du i velasssorterte butikker, men det er også veldig lett å lage selv.

Jeg liker å lage boller i former, da blir de saftige og holder bedre på fyll og fasong. De små folieformene fant jeg på Rema1000, men det funker også bra å legge bollene tett i en ildfast form.

 

Det var utrolig friskt og deilig med sitron mot den søte gjørbaksten, ihvertfall nå i sommervarmen. Disse kommer jeg til å lage igjen. Her er oppskrift på lemon curd om du vil lage det fra bunn av:

6 ss presset sitronsaft (ca en sitron)
1 ts raspet sitronskall
2 store egg
4 ss smør (ca 50 gram)

Rør sammen sitronsaft, sitronskall, sukker og egg i en gryte. Rør inn smør over lav varme, og visp hele tiden. Når den begynner å tykne er den ferdig, den trenger ikke koke. La den bli helt kald før du bruker den. I en tett boks kan denne oppbevares i kjøleskapet en måneds tid.

Og som et siste lite tips: boller som er bakt i aluminiumsformer kan lunes lett på grillen. Mmmmm….