Bakst

Om solsikkesmør og kjøkkeneksperimenter

12. september 2012

Når man driver med eksperimenter er det naturlig at det er noe spredning i resultatene. Noen forsøk gir et noenlunde forventet resultat, noen ender i absolutt fiasko, og andre gir et intetsigende og ubrukelig resultat. Her er eksperimenter på kjøkkenet intet unntak. Jeg bruker ofte andres oppskrifter som utgangpunkt når jeg skal lage noe nytt, og legger til og trekker fra underveis som jeg ønsker. Men noen ganger starter jeg bare med å plukke ingredienser fra skapet for å se hva jeg kan finne på.

Jeg var plutselig fysen på godsaker her en ettermiddag, og tenkte at glasset med solsikkefrøsmør i skapet måtte kunne lages om til relativt sunne cookies? Som Peanut Butter Cookies, bare bedre?

Jeg pisket smør og sukker hvitt og rørte inn mel, bakepulver og solsikkefrøsmør. For å få litt variasjon i teksturen ristet jeg 4-korn i en panne med litt honning og hadde i tilslutt, før brettet med kjeks gikk i ovnen. Under steketiden hadde jeg søte drømmer om en deilig krysning av Peanut Butter- og Oatmeal Cookies.

Seige kjeks som er knasende sprø langs kanten men myke inni er noe av det beste jeg vet, og resultatet jeg siktet etter. Men den gang ei.  Det som møtte meg på stekebrettet etter steking og (pitelitt) avkjøling var harde, smuldrete, oversøte og egentlig ganske smakløse kjeks. Ikke vonde, bare …………. kjedelige.

Så der har du det. Et av mange kjøkkeneksperimenter som ikke endte i katastrofe, men som bare ble lite minneverdig. Vanligvis ville den ikke ha endt opp på bloggen engang, men med debatten som var i media for litt siden; om bloggere som framstiller livet for rosenrødt, kan jeg jo bidra med denne helt vanlige opplevelsen i et kjøkken.

Noen ganger har man veldig lyst på cookies klokka fem på en søndag og trommer sammen ingredienser fra skapet. Man er litt kreativ og komponerer en helt ny oppskrift, og ut av ovnen kommer det ikke gyldne delikatesser men «meh».

Kjekscravingen min forble utilfredsstilt denne ettermiddagen, men glasset med solsikkefrø er fortsatt halvfullt  og klart for flere eksperimenter. Dessuten smakte deigen ikke så verst. Aldri så galt at det ikke er godt for noe.

You Might Also Like