Småretter

Matpakkeboller

19. april 2012

Jeg er avhengig av et måltid mellom lunsj og middag, særlig dersom jeg skal innom treningssenteret på vei hjem fra jobb. Da er det godt å ha noe ferdig i fryseren som er enkelt å ta med seg om morgenen.

Matpakkeboller består av en enkel, grov gjærdeig som fylles med det du liker best og formes i en fasong som passer det du skal frakte dem i. Jeg tar de opp av fryseren og putter de i en pose i veska når jeg går om morgenen, og rundt klokka 3 når jeg skal spise er de ferdig opptint og saftige. Har du tilgang til ovn er det veldig godt å varme dem litt men det er ikke en nødvendighet.

Jeg baker stort sett etter prinsippene til Morten Schakenda, som vil si kaldt vann og lang hevetid. Deigen elter jeg alltid i kjøkkenmaskin i minst 15 minutter (før jeg fikk den i hus syntes jeg gjærbakst var noe slit og prøvde å unngå det). Grundig elting gir en deig som er enkel å jobbe med og et saftig resultat fordi du ikke trenger like mye mel. Grovhet og smak varierer etter hvilket mel jeg har i skapet, så du kan bruke en grunnoppskrift du er vant med (evt. kan du ta utgangspunkt i denne her) med det melet du liker best og justere væskemengden deretter. Jeg synes rug gir en rikere smak enn bare hvete og bruker det ofte.

Fyllet varierer jeg også men det består alltid av en variasjon over 3 komponenter: saus/ost, grønnsaker og kjøtt. Denne omgangen ble det en med skinke, kremost med hvitløk og fersk vårløk, og en med ajvar, pepperoni og paprika. For å forme bollene tar du en liten håndfull deig og drar den ut til en sirkel, tynnere i kantene enn i midten. Legg på fyll som om det er en liten pizza, samle sammen kantene så det blir en ball og sett den på et brett med skjøten ned. Jeg lar de ferdige bollene heve i 30 minutter til en time til jeg synes de ser passe store ut, så pensler jeg dem med egg og strør frø på halvparten for å kunne skille fyllet fra hverandre. Stekes på 220 grader i 10-15 minutter.

You Might Also Like