Brød

Nystekte bagels til frokost

5. oktober 2010

Etter to uker uten bakeinspirasjon fikk jeg plutselig lyst på en lang lørdagsfrokost med fersk bakst, bagels! Bagels tar litt tid å lage, men er veldig enkelt og mesteparten av arbeidet gjøres kvelden før.

Jeg bruker en oppskrift fra Peter Reinhart, og ingrediensene i grunnoppskriften er faktisk bare mel, gjær, vann og salt. Du kan tilsette smak og topping etter ønske, men denne gangen lagde jeg helt plaine hvetebagels. Oppskriften er såpass lang at jeg ikke orker å gjengi den her, men du finner oppskrift med gode notater på Smitten Kitchen. Kort oppsummert setter du deig og former bagelsene kvelden i forveien, og når du står opp morgenen etter skal de kokes og stekes (som tar ca. en halvtime for mengden i oppskriften).

Første heving

Jeg er veldig fascinert av hvor saftige bagels blir! I rundstykker brukes det både melk og smør eller olje for å holde dem saftige, men disse bagelsene blir minst like saftige med bare mel og vann. Det må være noe med prosessen.

Andre heving

Andre heving

Denne gangen brukte jeg en blanding av fibra grovmel, grovbakstmel fra Møllerens og siktet hvetemel. Bruk de meltypene du liker, men det er viktig at de har høyt gluteninnhold. I stedet for maltpulver brukte jeg akasiehonning, og så pyntet jeg noen av bagelsene med gresskarfrø. Lett som en plett, og en veldig hyggelig helgefrokost!

Koking

Bagels er absolutt best ferske. Skal du ha dem dagen etter, er det best å dele dem i to og varme dem lett i bakerovnen. Jeg har aldri prøvd å fryse disse, men for bagels generelt anbefales det å dele dem i to før du fryser dem ned og varme dem opp i ovn eller brødrister.

You Might Also Like