Kaker & Paier

Rullekake (del 1)

25. juli 2010

Av en eller annen grunn har jeg ikke fått rullekake ut av tankene de siste to ukene, noe jeg ikke har laget siden heimkunskapen på ungdomsskolen. Hvor ideén kom fra vet jeg ikke, men det er jo en kake med uendelige variasjonsmuligheter.

Jeg fant ut at jeg rett og slett måtte prøve meg på en, siden tanken ikke ville gi slipp. Det måtte bli en standand vanilje-sukkerbunn siden det er hva jeg forbinder med rullekake, men hva skulle jeg fylle den med? Den enkleste løsningen er å fylle med syltetøy, men det syntes jeg blir litt kjedelig når jeg har så enkel kakebunn.

Sjokolademousse? Bærfromasj? Rørte jordbær? Smørkrem?

Jeg tok inspirasjon fra italienske bakverk som cannoli og tiramisu, og valget falt på kremost- og sjokoladefyll.

Ingrediensene til rullekake har de fleste i hus: egg, sukker, mel, bakepulver og maizena eller potetmel. I tillegg brukte jeg mascarpone, kesam, melis, sjokolade og kondensert melk til fyllet.

 

Visp 4 egg og 175 g sukker til fin og hvit eggedosis. Bland 1,5 dl hvetemel, 3 ss maizena og 0,5 ts bakpulver i en bolle. Sikt litt og litt inn i eggedosisen og vend forsiktig inn underveis. Når alt er godt blandet sprer du røra i et rektangel utover en stekeplate  dekket med bakepapir. Stek midt i ovnen i 8-10 minutter, og i mellomtiden kan du gjøre klart fyllet.

Hell en boks kondensert melk i en gryte og varm opp under omrøring. Smelt en plate sjokolade oppi den varme melka. Jeg brukte mørk sjokolade med havsalt fra Lindt fordi kondensert melk er veldig søtt og trenger litt bitterhet mot seg. Sett gryta tilside for avkjøling. Bland 200 gram mascarpone med 1 dl kesam, 1 ts vaniljeekstrakt og melis etter smak.

Finn fram et kjøkkenhåndkle som er stort nok til å dekke kaka. Jeg drysset melis på håndkledet for at ikke kaka skulle feste seg, men det går nok like bra med kakao, semule eller hva du må måtte finne på. Sukker er vel det mest vanlige, men da synes jeg det er vanskelig å flippe kaka som du må gjøre nå som kaka er ferdig. Ta kaka ut av ovnen, legg håndkledet stramt over toppen og legg hele stekebrettet opp/ned på et bord. La kaka ligge slik med stekeplata over seg i ca ti minutter.

Nå må jeg beklage at det ikke er noen bilder av prosessen underveis, men det går ganske fort for seg herfra.

Fjern stekeplata, ta forsiktig av bakepapiret og spre fyllet over. I mitt tilfelle spredde jeg først et lag med sjokoladesaus, og så et lag med kremost. Rull kaka sammen fra langsiden så stramt du klarer uten at fyllet flytter på seg. Bruk håndkledet til hjelp for å holde det stramt. La kaka ligge innrullet i håndkledet og legg den i kjøleskapet i minst en time.

Sluttresultatet ble ikke akkurat like rund og fin som jeg husker oldemor sine var. Det var vanskelig å rulle stramt nok uten at mascarponekremen tøt ut, og etter en time i kjøleskapet hadde sjokoladesausen og ostekremen blandet seg sammen i stedet for å ligge to fine lag slik jeg så for meg. Og siden fyllet var såpass sleipt, var det ikke helt enkelt å spise den heller. Smaken derimot, den var det ingenting i veien med, men jeg tror likevel jeg på trene litt mer på denne her..

You Might Also Like